Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /data/www/cooperatievewijkraad050.nl/www/wordpress/wp-content/plugins/Ultimate_VC_Addons/admin/bsf-core/auto-update/admin-functions.php on line 11 Zomeroverzicht: de Coöperatieve Wijkraad in 2017 – Coöperatieve Wijkraad

Zomeroverzicht: de Coöperatieve Wijkraad in 2017

aug 01, 2017 Categorie: Algemeen nieuws 0 reacties

In de afgelopen maanden is er veel gesproken en geschreven over de Coöperatieve Wijkraad. Dat is logisch, het is nieuw, het is een experiment en nog niet alles ligt vast. Er was een raadsbesluit, we legden uit waarom we erin geloven, we organiseerden een wijkbijeenkomst en de voors en tegens van loting kregen volop aandacht.
Het is zomer, een mooi moment voor een overzicht.

Ja tegen het experiment
Op 25 januari ging de raad akkoord met vijf experimenten in het gebiedsgericht werken. De Coöperatieve Wijkraad is daar een van. De volgende dag verschenen diverse artikelen, waaronder dit artikel in het Dagblad van het Noorden over de steun in de raad voor het experiment.

Gedachtegoed
Initiatiefnemers Wieke Paulusma en Liesbeth van de Wetering schreven artikelen over het gedachtegoed dat de basis is van deze vernieuwing van onze lokale democratie. Wieke pleit in haar artikel voor het terugbrengen van het democratisch gesprek naar de wijk. Liesbeth schrijft over de kunst van meedoen, loslaten en ondersteunen. (Artikel Liesbeth is in het Engels.)

Verdeeldheid over loting
Over loting als methode om de Coöperatieve Wijkraad samen te stellen, zijn de meningen verdeeld.
Frank Hendriks schrijft dat we niet teveel van loting moeten verwachten als alternatief voor stemmen.
Paul Lucardie is het niet met hem eens. “Een gemeenteraad willen samenstellen via loting in plaats van door verkiezingen is meer dan een modegril, schrijft hij in het NRC. Sterker nog: „Loting voor de Eerste Kamer is wellicht een optie.”
De Bewonersorganisatie in de wijk heeft zijn bedenkingen. De leden daarvan vrezen dat loting leidt tot een participatie-elite. Daarover bericht Jurre van den Berg in de Volkskrant.

Wijkbijeenkomst
Op 11 juli informeerden we de wijkbewoners tijdens een bijeenkomst. Op deze site schreven we daarover al een nieuwsbericht met de titel Elkaar omarmen en met elkaar in gesprek zijn. Ook diverse media besteedden er aandacht aan, zoals RTVNoord en de Groninger Krant.

 

 

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *