Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /data/www/cooperatievewijkraad050.nl/www/wordpress/wp-content/plugins/Ultimate_VC_Addons/admin/bsf-core/auto-update/admin-functions.php on line 11
Onderzoek – Coöperatieve Wijkraad
Onderzoek
In de afgelopen jaren zijn we met elkaar niet alleen mondiger geworden, we zijn ook steeds beter geïnformeerd. Er komen steeds meer eigen initiatieven. Maar we kijken ook steeds minder naar elkaar om en spreken elkaar niet meer aan op gedrag. Door deze ontwikkelingen is het idee van de Coöperatieve Wijkraad ontstaan. Het achterliggende idee: geef elkaar invloed en vertrouwen, laat mensen zelf beslissen over onderwerpen in de wijk en ga hierover met elkaar in gesprek. De Coöperatieve Wijkraad bestaat voor een deel (2/3) uit wijkbewoners en voor een deel (1/3) uit raadsleden. De wijkbewoners zijn geloot. Loting zorgt er voor dat iedereen evenveel kans heeft op deelname. We beschouwen iedere wijkbewoner als een expert als het gaat om zijn of haar eigen wijk. Iedere wijkbewoner kan daarom meedoen.
Onderzoek Breuer-Intraval en Onderzoek & Statistiek van de Gemeente Groningen doen tijdens het experiment gezamenlijk onderzoek naar de gevolgen en opbrengsten. Ook de Bewonersorganisatie Oosterparkwijk heeft de Wijkraad geëvalueerd. Tussentijds en aan het einde stellen we de volgende vragen:
Het uitgangspunt bij de onderzoeksvragen is dat een ‘goed besluit’ een zo democratisch mogelijk besluit is. Democratisch betekent hier: een besluit genomen door de meeste mensen na het beste overleg (veel en divers). Kortom, een democratisch besluit is een besluit zoals dat door de Oosterparkwijk zou worden genomen. De Coöperatieve Wijkraad is als experiment onderdeel van de Democratic Challenge (onderdeel van de VNG) en werd gevolgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
En nu verder Inmiddels werkt de Gemeente Groningen aan de ontwikkeling van het Gronings model voor wijk- en dorpsdemocratie. De bedoeling is dat de gemeente met wijken in gesprek gaat hoe de vertegenwoordiging van bewoners vorm te geven. In de Oosterparkwijk spreken oud-leden van de Coöperatieve Wijkraad en de Bewonersorganisatie over het aanpakken van een groot probleem in de wijk, samen met bewoners: armoede.