Wat was het

De Coöperatieve Wijkraad was een experiment in nieuwe samenwerking tussen gemeente en wijkbewoners. Elf wijkbewoners nemen daarin samen met zes gemeenteraadsleden beslissingen over de Oosterparkwijk. Wijkbewoners zijn in de meerderheid. Want als het gaat over de wijk, weten zij het beste wat er speelt en wat er nodig is. Een loting heeft bepaald welke wijkbewoners er in komen.

Waar gaat het dan over?

Dat bepaalt de Wijkraad zelf. Het zijn altijd onderwerpen die in de wijk spelen. Het groen in onze prachtige parken, speelplekken voor de kinderen, zorgen voor elkaar, veilige straten, kunstwerken… het kan van alles zijn.

Wijkpanel

De Wijkraadleden hoefden niet alles zelf te bedenken en beslissen. Er was ook een Wijkpanel met 400 bewoners die ze konden vragen mee te denken. Ook voor het panel heeft een loting bepaald wie er in komen.

Experiment

De Oosterparkwijk was de eerste wijk in Nederland met een Coöperatieve Wijkraad. Het was een experiment, geïnspireerd op ervaringen in Londen. ‘Experiment’ betekent ook dat nog niet alles vastligt. Het is uitproberen, wat werkt wel en wat werkt niet. Dat hoort er bij en dat maakt het ook interessant.

Spelregels

De gemeenteraad stelt wel spelregels vast. Dat is handig, want als je ingeloot wordt, wil je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Ook voor de andere bewoners van de Oosterparkwijk en de Gemeente Groningen was het goed te weten waar ze aan toe zijn. De spelregels zijn samen opgesteld door ambtenaren, raadsleden, bewoners en ondernemers.

Toch stond niet alles in de spelregels over wat en hoe. Het gaat om een experiment. Daarom was er veel ruimte om uit te zoeken en te proberen wat wel en niet werkt. De spelregels zijn de basis.

Download de Spelregels (PDF)

De belangrijkste spelregels zijn:

• je bent maximaal 2 jaar lid
  • één van de wijkbewoners is voorzitter
  • de Coöperatieve Wijkraad legt verantwoording af aan de wijk over beslissingen, ontwikkelingen, resultaten en besteding van het budget
  • de Coöperatieve Wijkraad krijgt ondersteuning
  • de vergaderingen zijn in principe openbaar
  • bewoners mogen iets op de agenda zetten
  • voor een besluit is een meerderheid van stemmen nodig
  • de Coöperatieve Wijkraad beslist alleen over onderwerpen nadat wijkbewoners hun mening hebben kunnen geven