Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /data/www/cooperatievewijkraad050.nl/www/wordpress/wp-content/plugins/Ultimate_VC_Addons/admin/bsf-core/auto-update/admin-functions.php on line 11
Artikel door Lieke van den Krommenacker
Uit: Dagblad van het Noorden
Bewoners van de Oosterparkwijk in Groningen schaffen een busje aan om de buurt zwerfvuilvrij te houden. Ook komen er twee kunstateliers voor kinderen.
Aldus heeft de coöperatieve wijkraad besloten, die eind 2017 in de Oosterparkwijk is geïnstalleerd.
In de raad, die zich buigt over de toekomst van de buurt, zetelen elf bewoners en zes raadsleden. Zij nemen beslissingen over de gang van zaken in de wijk, daarbij geadviseerd door een (online) wijkpanel van vierhonderd inwoners.
„Vlak nadat we begonnen met de raad hebben we een uitgebreide peiling gehouden en de leden van het panel gevraagd hoe ze over de wijk denken”, zegt wijkraadsecretaris Margriet van der Werf. „Daar kwam onder meer uit dat driekwart van de mensen heel graag iets wil doen aan het zwerfvuil in de wijk.”
Zodoende krijgt de buurt binnenkort extra afvalbakken en een aantal zogeheten hondenhaltes voor hondenpoep. Met het nieuwe autobusje kan het verzamelde afval straks gemakkelijker worden opgehaald. In de bus is plaats voor zeven personen en bagage. Van der Werf: „Zo kunnen we het ook gebruiken voor als iemand eens een keer een koelkast van de ene naar de andere kant van de wijk moet verhuizen.”
Naast geld voor een busje, investeert de raad ook twintigduizend euro in het oprichten van een twee wijkateliers, een buurtinitiatief waarbij amateurkunstencentrum Vrijdag, kinderopvangorganisatie SKSG, de Siebe Jan Boumaschool, de Borgmanschool en de Hanzehogeschool de handen ineen slaan.
De ateliers moeten maakplekken worden waar kinderen en ouders voor wie het niet vanzelfsprekend is, in aanraking komen met kunst en cultuur. De beoogde locatie voor de ateliers, die in februari open gaan, is de gymzaal in de Vinkenstraat.
De Oosterpark is de eerste wijk in Groningen die een coöperatieve wijkraad heeft. Aan de benoeming van de leden ligt geen stemming maar een loting ten grondslag. Het experiment duurt in eerste instantie twee jaar, waarin de wijkraad met dank aan de gemeenteraad twee ton te besteden heeft.